Waarom schoon drinkwater voor kippen?

drinkwater kippen

Goede leefomstandigheden zijn van groot belang voor de dieren van melkveehouders, varkenshouders en pluimveehouders. Genoeg voedsel, daglicht, genoeg ruimte zijn hierbij allemaal belangrijk. Maar drinkwater is hierbij de basis voor gezonde dieren. Waarom zou je dan schoon drinkwater voor jouw kippen moeten hebben? In dit artikel geven we je hierover meer informatie.

Het begint bij schoon drinkwater

We gaven het net al aan, maar drinkwater is wel echt de basis voor gezonde kippen. Hierdoor is het voor jou en je dieren belangrijk om schoon drinkwater voor ze te hebben. Dit resulteert namelijk niet alleen in een verbeterde voeropname, maar ook in een verhoogde productie. Het zal je misschien verbazen, maar zelfs gezond pluimvee heeft last van vervuild water. Het afweersysteem van de kippen is bezig met het verwerken van de lichaamsvreemde kiemen in het water. Dit kost energie, en dat kan beter benut worden voor de groei van de dieren.

Wanneer is drinkwater echt schoon?

Schoon drinkwater verbetert dus de voerefficiëntie, gezondheid, groei én productie van uw dieren. Maar hoe bepaal je of jouw drinkwater wel schoon genoeg is? Hiervoor kan je het beste een watermonster afnemen bij de kraan van het drinkwater. Kijk goed naar de uitslag. Boven de 10.000 kve/ml sprake is van een ongewenste groei van kiemen in het drinkwater. Dit zegt helaas niet alles. Wanneer een groot deel hiervan ziekteverwekkers zijn, zoals Salmonella of E. coli, dan is dit een ware aanslag op de gezondheid van jouw kippen. Het water dient daarom op die plek schoon te zijn.

Hoe krijg je schoon drinkwater voor je kippen?

Om schoon drinkwater te krijgen voor jouw dieren, kan je gespecialiseerde bedrijven hiervoor inschakelen. Watter is al meer dan tien jaar de expert in drinkwater op pluimveehouderijen. Als enige in Nederland bieden zij een structurele oplossing voor schoon water tot en met de nippel, zonder dat u gebruik hoeft te maken van dure en giftige toevoegingen zoals zuur, waterstofperoxide of chloordioxide. 

​Verzeker uzelf van veilig en 100% schoon drinkwater met de garantie van Watter. Laat ons u informeren over de voordelen op uw bedrijf.